۰
 
کد مطلب: 91970 |
 
تاریخ انتشار : سه شنبه 1 اسفند 1396 ساعت 12:45
سفر رکس تیلرسون به آنکارا و تلاش آمریکا برای بهبود روابط با ترکیه
 
 
وزیر امور خارجه آمریکا طی روزهای قبل به آنکاراسفر و با مقامات ترکیه دیدار و گفت و گو کرد. این دیدار در شرایطی انجام شد که اختلاف نظر بین ترکیه و آمریکا در حوزه های مختلف روابط دو کشور را به سوی تنش سوق داده، از اختلاف نظر بر سر فتح الله گولن و استرداد وی به ترکیه تا اختلافات عمیق در رابطه با تحولات منطقه ای که حتی منجر به توقف صدور ویزا از سوی دو کشور برای اتباع کشور مقابل شده است.

علی حیدری منور-دانشجوی دکتری علوم سیاسی طی یادداشتی در پایگاه خبری – تحلیلی میانا نوشت: مهمترین اختلاف ترکیه و آمریکا در چند وقت اخیر بحث کردها بوده است و بدون شک این سفر نیز بی ارتباط با این مسئله نبوده است. آمریکا به طور آشکار از کردهای سوریه حمایت کرده، آنها را به انواع تسلیحات مدرن و پیشرفته تجهیز کرده، به آموزش نیروهای کرد پرداخته و در کنار آنها در سوریه مبارزه می کنند.

اما این چیزی نیست که برای ترکیه مطلوب باشد. ترکیه بارها اشاره داشته است که کردها مهمترین دشمن این کشور بوده و هشدار داده حضور یک قدرت کرد در کنار مرزهایش را تحمل نخواهد کرد. ترکیه بارها از آمریکا خواسته دست از حمایت تسلیحاتی از کردها بردارد. اما آخرین اقدام ترکیه یعنی حمله به مناطق تحت تصرف کردها در سوریه اختلافات این کشور با آمریکا را بیشتر کرده و نشان داد ترکیه در راه دفاع از امنیت ملی خود با کسی شوخی ندارد و حتی اگر لازم باشد رودرروی متحد خود در ناتو نیز خواهد ایستاد. ترکیه علاوه بر حمله به عفرین، به آمریکا اعلام کرده نیروهای خود را از شهر منبیج نیز عقب بکشد  چرا که بعد از عفرین به این شهر نیز حمله کرده و کردها را تا مناطق شرق فرات عقب خواهند راند.

در این شرایط که بحران در روابط بین دو کشور شدت یافته و حتی احتمال درگیری مستقیم بین نظامیان ترکیه و آمریکا نیز می رود، سفر رکس تیلرسون به آنکارا جالب توجه و بسیار مهم به نظر می رسد. با بحران در روابط بین آمریکا و ترکیه که بعد از کودتای ارتش ترکیه شکل گرفته و هر روز نیز عمیق تر می شود، ترکیه هر روز از این کشور دور شده و به روسیه و ایران نزدیک تر می شود. این موضوع باعث شده تا آمریکا به صرافت این بیافتد که روابط خود با آنکارا را بهبود بخشد. چرا که ترکیه یک متحد مهم برای این کشور در منطقه حساسغرب آسیا می باشد و نمی خواهد این متحد مهم را به این راحتی از دست بدهد. بنابراین سفر رکس تیلرسون به آنکارا در راستای تلاش آمریکا برای بهبود روابط دو جانبه با ترکیه ارزیابی می شود.

به همین خاطر است که رکس تیلرسون بیشترین توقف در سفر دوره ای خود به غرب آسیا را در آنکارا داشته و یک دیدار با رجب طیب اردوغان بدون تشریفات دیپلماتیک ازجمله حضور مترجم و یا دستیاران وزیر امور خارجه آمریکا برگزار کرده است؛ امری که نشان از اهمیت و حساسیت این سفر، به‌ویژه برای طرف آمریکایی داشته است. به نظر می رسد آمریکا به دنبال کاهش تنش ها با ترکیه و رفع نگرانی های این کشور می باشد.

اما این کار مستلزم قطع همکاری بین آمریکا و کردها می باشد. اما آمریکا در تلاش است تا راهی را بیابد که هم ترکیه و هم کردها را در دست داشته و بدون از دست دادن هیچ یک به روابط خود با دو طرف نیز ادامه دهد. اما پافشاری ترکیه بر موضوع کردها این کار را کمی سخت خواهد کرد. به نظر می رسد آمریکا در دوراهی انتخاب یکی از دو طرف کرد و ترکیه گیر کرده و مجبور است بین ترکیه و کردها یکی از دو طرف را انتخاب نماید. در این شرایط به نظر می رسد آمریکا علیرغم همه هزینه هایی که برای کردها کرده است ترکیه را به عنوان شریک دائمی خود برگزیند. شواهد نیز نشان از این موضوع دارد.

نرمش ترکیه در سخنان مقامات این کشور نیز نشان از وعده هایی است که آمریکا داده است. طرح مسئله توافق ارتش سوریه و کردها برای تحویل عفرین به ارتش سوریه نیز می تواند ناشی از این مسئله باشد که کردها نیز احساس کرده اند آمریکا همراه دائمی برای آنها نخواهد بود. این مسائل نشان از این دارد که ترکیه کم کم بار دیگر به سمت آمریکا چرخش خواهد کرد. به همین دلیل ایران و روسیه باید بیش از پیش جانب احتیاط را در برابر این کشور رعایت کرده و در مذاکرات سوریه بی احتیاطی نکنند.

 

 

انتهای پیام/

 
 
 
 

نظر شما در مورد این مطلب