آبگیری سد شهریار میانه همچنان در هاله ای از ابهام

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی  میانا، در طی سالیان گذشته همواره دولتمردان با مشکل کمبود آب شرب و خشکسالی در نقاط مختلف کشور رو بهرو و بنا بر سیاست های کلی در صدد کاهش تبعات آن بوده اند. در این میان شهرستان‌ میانه یکی از قطب‌ های صنعت و کشاورزی در استان آذربایجان شرقی بشمار می رود  که در سال‌های اخیر عوارض جدی تداوم روند خشکسالی و برداشت بی‌رویه از منابع آب را تجربه می‌کند.

بخش کاغذکنان  با ۷ هزار سال قدمت و تمدن بشری از مهم‌ ترین بخش‌ های تاریخی این شهرستان محسوب می ‌شود، که متاسفانه  دولتمردان تا کنون به تعهدات خود در قبال تامین آب کشاورزی ۱۲ هزار هکتار از اراضی پایاب سد شهریار این منطقه که می توانست تأثیر زیادی در رونق کشاورزی  منطقه داشته باشد، عمل نکرده اند.

ساکنین بخش کاغذکنان شهرستان میانه سالهای طولانی از نظر تأمین آب مورد نیاز خود دچار مشکلات عدیده ای هستند، به طوری که برای مصرف آب روزانه جهت امور شخصی وغیره در مضیقه و تگنا می باشند.این موضوع در حالی ادامه می یابد که بارها اهالی این روستاها صدای خودرا به مسئولین رسانده اند ولی متأسفانه آبرسانی بصورت عادلانه انجام نگرفته است.

علی رغم این موضوعات کاهش سطح آب های زیر زمینی و همچنین کاهش نزولات جوی در طی این سال ها در این منطقه نمود بیشتری پیدا کرده است و در مقابل دولت به هیچ کدام از اهداف که از قبل مطرح گشته جامه عمل نپوشانده و راکد باقی ماند.

دولت به وعده های خود در خصوص اجرای پایاب سد شهریار عمل کند

در دولت تدبیر و امید و مصادف با سفر رئیس جمهور  کشور جناب دکتر روحانی به استان آذربایجان شرقی مردم و مسئولین بار دیگر بر خواسته همگانی مردم در مورد اجرای پایاب سد شهریار و  ادامه این طرح تاکید کردند.

اما بازهم با قرار گرفتن در فصل گرما و فصل کاشت و برداشت محصولات کشاورزی مشاهده می شود که عملا اقدام موثری در جهت حل این مشکل برداشته نشده است و در برخی از روستاها این بخش مردم علاوه بر کمبود آب کشاورزی با مشکل نبود آب شرب نیز مواجه هستند.

مردم بخش کاغذکنان با امضای طوماری و ارسال آن به رئیس جمهور خواستار پمپاژ آب از سد شهریار میانه شدند. این طومار که به امضای اهالی کاغذکنان و مهر شوراهای بیش از ۵۰ روستا رسیده است تحویل دفتر رئیس جمهوری شد. رونوشت این طومار نیز جهت پیگیری به بخشداری کاغذکنان، فرمانداری شهرستان میانه،استانداری آذربایجان شرقی، وزارت نیرو، سازمان آب منطقه ای آذربایجان شرقی و نمایندگان شهرستان میانه در مجلس شورای اسلامی ارسال شده است.

تجربه نشان داده که سایه خشکسالی هر چند سال یکبار و به صورت دوره ای بر سر ایران خواهد آمد به الطبع بخش کاغذکنان هم از جمله مناطقی در ایران هست که از این بلای طبیعی مستثنی نیست و حتی شرایطی به مراتب بدتر از مناطق دیگر دارد.

در بخش کاغذکنان به دلیل واقع شدن در ارتفاع بلند از سطح دریا امکان حفر چاه عمیق وجود ندارد و آب مورد استفاده مردم از آبهای سطحی و چشمه ها می باشد که آن هم با اندکی کاهش در میزان نزولات آسمانی دچار کم آبی و خشکسالی می شود.

برای رفع معضل کم آب راهکارهای مختلفی بستگی به شرایط جغرافیایی و اقلیم منطقه وجود دارد، که احداث سد از جمله آنهاست. به برکت پیروزی انقلاب اسلامی ایران در چند سال گذشته شاهد ساخت و بهره برداری تعداد زیادی سد در مناطق مختلف ایران بودیم که بخش کاغذکنان هم به دلیل واقع شدن در مسیر رودخانه قزل اوزن از این حیث بی نصیب نبود.

در سال ۱۳۵۱ طرحی در مجلس شورا و سنا تصویب شد که به موجب آن با ساخت سد در خاک کاغذکنان علاوه بر تأمین نیازهای آبی ۲۰۰۰۰۰ هکتار از شالیزارهای شمال کشور ۲۰۰۰۰ هکتار هم از زمینهای تشنه کاغذکنان را تحت آبیاری قرار دهد. متأسفانه در سالهای گذشته با بی توجی مسئولین شهرستان و نماینده گان شهرستان میانه در مجلس شورای اسلامی طرح آبدهی به بخش کاغذکنان از اهداف این سد که از آن به عنوان طرح ملی مطرح می شود حذف شده است.

دولت به وعده های خود در خصوص اجرای پایاب سد شهریار عمل کند

در چند ماه گذشته با تلاش مسئولین و نمایندگان شهر اردبیل در مجلس شورای اسلامی وزارت نیرو با برداشت ۲۸۵ میلیون متر مکعب آب از رودخانه قزل اوزن به شهر و دشت اردبیل موافقت کرده است. همچنین استاندار اردبیل در پی اعتراض مردم شهرستان خلخال و کوثر در پی نادیده گرفتن سهم آنها از برداشت آب از رودخانه قزل اوزن گفته است که خواستار برداشت ۵۵۰ میلیون متر مکعب و تحت پوشش دادن شهرستان خلخال و کوثر هستیم سوال اینجاست که آیا این حق مردم بخش کاغذکنان هست که از آب رودخانه قزل اوزن که دورتادور این منطقه را احاطه کرده است استفاده کنند یا استان سرسبز گیلان !

آیا این حق مردم کاغذکنان هست که سالهاست با مشکل کم آبی مواجه هستن از آب سدی استفاده کنند که در خاک خودشان ساخته می شود یا استان اردبیل که چندین سد در آنجا وجود دارد. همه ما این ضرب المثل را می دانیم که چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است.

اکنون ۱۰۰۰۰ نفر در ۷۸ روستای بخش کاغذکنان میانه ساکن هستند که از این تعداد ۴۸ روستا بالای ۲۰ خانوار و تعداد ۳۰ روستا نیز زیر ۲۰ خانوار جمعیت دارند.

لازم به ذکر است زمانی که طرح ساخت سد شهریار میانه به تصویب رسیده بود قرار  بوده که به ۲۰ هزار هکتار از زمینهای کاغذکنان آب پمپاژ شود ولی با پیگیری نکردن مسئولین و مردم منطقه این طرح منتفی شده است.

محمدرضا عطارزاده معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا که بهمن ماه سال ۹۰ به منظور بررسی مسایل فنی و اجرایی سد شهریار میانه به این شهرستان سفر کرده بود، از سد شهریار به عنوان یکی از سدهای بزرگ کشور یاد کرد و افزود: سد شهریار، طرحهای مدیریت جامع منابع آب وزارت نیرو را در حوزه آبریز قزل اوزن تکمیل می کند.

وی ضمن ابراز رضایت از اقدامات اجرایی عوامل دست اندرکار این سد گفت: عملیات ساخت بدنه سد شهریار به پایان رسیده و آماده آبگیری است و برخی مسایل حاشیه ای مانند: تملک اراضی، راه های دسترسی، تعیین تکلیف مسایل روستاهای داخل مخزن در دست برنامه ریزی و اجراست.

معاون وزیر نیرو همچنین با اشاره به بهره گیری از سرمایه گذاری های خارجی در احداث این سد، اظهار داشت: برای تکمیل منابع مالی این سد از منابع ملی و تهاتر اموال استفاده می شود.

سد شهریار میانه

عطارزاده در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به ظرفیت های گردشگری طرح سد شهریار از جمله ماهی گیری، استقرار سیاحتگاه و نزدیکی به خط راه آهن اعلام کرد: برای گردشگری امکانات مطلوبی در این محل فراهم است.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا ضمن دعوت از سرمایه گذاران و دستگاه های اجرایی مرتبط از جمله فدراسیون ورزش های آبی، میراث فرهنگی برای سرمایه گذاری در طرح سد شهریار اظهار امیدواری کرد این سد تا نیمه اول سال آینده آبگیری شود.

وی دلیل عدم آبگیری این سد در سال جاری را تعویق در تامین منابع مالی اعلام کرد و افزود: انشاءالله مسایل جاده دسترسی این سد به زودی مرتفع گردد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی نیز در همین خصوص یادآور شد: سد بتنی دو قوسی شهریار در ۳۹ کیلومتری شمال شرقی شهرستان میانه به منظور تامین نیاز آبی اراضی و شالیزارهای استان گیلان و جبران کاهش حجم مخزن سد سفیدرود توسط شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی اجرا شده است.

مهندس ارسلان هاشمی همچنین با اشاره به انتخاب طرح سد و نیروگاه شهریار به عنوان طرح برتر بتنی سال ۱۳۹۰ کشور در رشته سدسازی در نهمین همایش بتن در محل مرکز همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی در روز جهانی بتن، یادآور شد: طول تاج این سد ۲۰۷ متر و ارتفاع آن از پی ۱۳۵ متر و حجم مخزن آن ۷۰۰ میلیون متر مکعب است.

به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی این سد علاوه بر کاربری تامین نیاز آبی کشاورزی و صنعتی استان گیلان، ۱۲ هزار هکتار از اراضی شهرستان میانه و محیط زیست، کنترل سیلاب و ایجاد سیلاب های مصنوعی برای رسوب زدایی مخزن سد سفیدرود، برای تولید ۱۶۸ گیگاوات ساعت انرژی پیک در سال طراحی و اجرا شده است.

تا کنون بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان برای احداث سد شهریار هزینه شد اما هنوز این سد به بهره برداری نرسیده است در حالی که این سد می تواند ۴ استان را تحت پوشش قرار دهد، همچنین سد میانه نیز خیری به مردم روستاهای اطراف نرسانده است لازم است حق برداشت از آب این سد به مردم میانه داده شود.

 خبرنگار: امید کوهی

انتهای پیام/

همچنین ببینید

تنها سلاح مقابله با موانع نفوذ و فتنه، بصیرت است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، محمد بیرامی با اشاره به حوادث و …

یک نظر

  1. من ماندم معدن نمک روستای ممان چه خواهند کرد همگان میدانیم اگر اب بیش از حد پیشروی کند این معدن مانند سد گتوند .اب کل سد شهریار شور و غیر قابل استفاده خواهد کرد اما تاکنون هیچکس در مورد این معضل حرفی نزده ،چکاری خواهند کرد که نمک معدن این روستا در اینده تهدیدی برای دریاچه این سد نباشد.

    امید ابادانی شهرستان میانه و کاغذکنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *